Site icon Lifestyle Magazine

1,128 מיליארד שקלים – האם בנק ישראל מוודא שהכסף של הציבור בידיים טובות?

דו“ח בנק ישראל האחרון מגלה שמעל ל 321 מילארד שקלים מוחזקים במזומן בציבור הישראלי, ועוד יותר מ 807 מילארד שקל נמצאים בפקדונות השונים של הבנקים.

סה“כ 1,128 מיליארד שקל, מעל לטריליון שקלים שנמצאים בפקדונות, עו“ש או מזומן – עלייה של 6.4% מהשנה האחרונה.

מה שאומר שיותר מ 55% מהנכסים של הישראלי מושקעים באפיקים בהם ריבית נמוכה או לא קיימת.

זה לא סוד שאנו חיים במציאות של ריבית אפס, זה גם לא סוד שהפיקדונות בבנקים לא מניבים תשואה כמעט בכלל. הלכה למעשה, שווי הכסף שיושב בפיקדון בבנק, נשחק משנה לשנה. אז אם זה כ"כ ברור, איך זה יכול להיות שסך פיקדונות הציבור בבנקים עלה בשנה האחרונה?

לא לפני יותר מידי זמן התפרסם בכותרות העיתונים הסיפור של סטודנטית אשר בשנת 2014 הפקידה בבנק שלה סכום של 25,000 ש"ח בפיקדון צמוד מדד, לתקופה של 3 שנים. היא אמנם מראש לא ציפתה לתשואה מרשימה במיוחד, אבל די הופתע לגלות שבסוף התקופה היה לה פחות כסף ממה שהפקידה.

הריבית הנמוכה שעמדה בשנים האחרונות על 0.1% , ביחד עם ירידה של 1.3% במדד המחירי לצרכן – עלו לה בהפסד של 350 ש“ח, ועוד אלפי שקלים שהייתה יכולה להרוויח אם הייתה משקיעה את הכסף באפיק בעל תשואה ולא בפיקדון סטנדרטי של הבנק.

גם עם העובדה שהסיפור הזה תפס כותרות רבות ברחבי העיתונות והרשת – הישראלים עדיין לא למדו את הלקח שלהם על פי מה שמספר לנו הדו"ח האחרון של בנק ישראל.

כי בעוד הריביות בבנק ובעו“ש הן נמוכות – אם בכלל קיימות, אנחנו עדיין רואים גידול ממוצע של 5.69% ב 7 השנים האחרונות בהפקדת כספים לפיקדונות. ביחד עם גידול בהיקף המזומנים בעו“ש של הישראלים.


התרשים מדגים באופן ברור מתמיד את מה שרק מעטים מבינים – שהכסף ממשיך לזרום לפיקדונות בבנק, בזמן שהריבית שמקבלים אלו שהחליטו להשאיר את הכסף שלהם בבנק נשחקת באופן תמידי עד שממש הגיעה לרמה אפסית בשלוש השנים האחרונות.

יותר מכל דבר אחר – הדו"ח האחרון של הבנק מבשר לנו כי המגמה של שהציבור מפגין בהזנחה כמעט פושעת של הכסף שלו רק מתחזקת.

ההשקעה בפקדונות בבנקים, שפעם הייתה נחשבת כאפיק השקעה בטוח – הפכה להיות מסוכנות מכיוון שהיא אינה שומרת על הערך של הכסף. וכך נוצר המצב, מבשר לנו בנק ישראל, בו נותרו רוב הנכסים של הציבור במצב של תרדמת.

באופן מסורתי – הישראלים התרגלו להפקיד כספים לפיקדון, יותר מכל אלטרנטיבת השקעה וחיסכון אחרת, ובאופן עקבי שנה אחר שנה, במשך שבעת העשורים האחרונים  – סך הפיקדונות בבנקים הלך וגדל.

גם בשנים האחרונות בהן המציאות הכלכלית השתנתה והריבית היא אפסית – הישראלים לא מצאו את המוטיבציה להעביר את הכסף שלהם לאפיקים שבאמת מייצרים להם תשואה על הכסף.

אז איך הדבר הזה יכול לקרות?

אפשר להצביע באופן ברור על חוסר בידע כגורם הראשוני להפסדים הכספיים העצומים שחווים הישראלים.

מעטים מידיי מבינים את המשמעות ההרסנית של להפקיד את הכסף שלהם בבנק.

בעידן בו איתנות כלכלית הפכה לחשובה מתמיד אלו שלא מקפידים להשקיע את הכסף שלהם בערוצים שמעניקים תשואה – מהלכים על קרקע רעועה במקום לבנות ולבסס את היסודות הכלכלים שלהם.

הדבר השני, כך עולה מהמחקר, הוא שהציבור עדיין נשאר נאמן לבנקים – למרות ההפסדים הגדולים שהם גורמים להם. לחלק מהאנשים הבעיה היא רגשית.
התרגלנו לסמוך על הבנק, אנחנו נהנים מהיחס ונוטים לחשוב שהבנק תמיד פועל לטובתנו.

הדבר השלישי הוא תחושת חוסר הביטחון ואי הנוחות מהשקעה בכל אפיק שאינו מאוד שמרני  – והנטייה הטבעית שלנו לחשוב שהכסף בטוח רק בבנק.

הנאמנות הזאת עולה לנו אלפי שקלים בשנה, ואפילו מאות אלפי לאורך חיינו.

אם כך מה האלטרנטיבות של כל מי שיש לו כסף פנוי?

עושה רושם, כי המשקיעים החכמים של השנים האחרונות הם אלו שהחלו לנהל את הכספים שלהם דרך בתי ההשקעות. הסיבה היא שבעזרת הכלים שעומדים לרשות בתי ההשקעות – ניתנת להם האופצייה לסייע למשקיעים להשיג תשואה גבוה יותר על הכסף מצד אחד ומצד שני לספק הגנה גבוה יותר כנגד שחיקת הכסף מהבנקים.

בנק ישראל עצמו פרסם לאחרונה תקנות חדשות שמנגישות את היכולות המתקדמות לניהול תיקי השקעות של בתי ההשקעות הגדולים לציבור הרחב.

המטרה היא להקל על בתי ההשקעות לנהל את הכספים של לקוחותיהם, באופן אלקטרוני – ומצד שני להעניק להם הגנה מלאה על הכסף שלהם.

מחפשים תשואה גבוהה יותר על הכסף שלכם? מלאו את הפרטים שלכם לקבלת הצעה מיוחדת.

[gravityform id=1 title=false description=false ajax=true tabindex=49]

Exit mobile version